Leefveranda

Een leefveranda is een uitbouw van uw huis en bestaat uit een open ruimte met veel glaspartijen. Een leefveranda, ook wel woonveranda of tuinkamer genoemd, is dus een volwaardige uitbreiding van het woonoppervlak die u het hele jaar door kan gebruiken. Het zorgt voor meer leefruimte, meer lichtinval en een stijging van de waarde van uw huis. Met deze handige uitbouw creëert u meer leefruimte zonder te moeten verhuizen naar een groter huis. Interesse? U leest er hier alvast meer over en kan ook ineens offertes opvragen.

Waarom kiezen voor een leefveranda? – De voordelen

De leefveranda is een geïsoleerde open ruimte die naadloos aansluit bij de woning. Dat is niet het geval bij een gewone veranda. Hierdoor krijgt u met een leefveranda extra woonruimte waarvan u tijdens elk seizoen kan genieten. Daarnaast heeft een leefveranda nog heel wat voordelen, zoals het vele natuurlijke daglicht en de open ruimte die vele bestemmingen kan hebben.

Lees ook ons artikel over: veranda kiezen

Heeft u al een bestaande veranda? Lees dan ons artikel over een veranda renoveren.

leefveranda

Heel het jaar door genieten van extra ruimte in huis

Een leefveranda is een goed geïsoleerde ruimte die het hele jaar door gebruikt kan worden. De oppervlakte van uw woning wordt uitgebreid waardoor u over meer leefruimte beschikt. Goede isolatie is hierbij cruciaal zodat u in de winter de warmte binnen houdt en er in de zomer niet oververhit geraakt. Dankzij de manier waarop het dak van de leefveranda is geconstrueerd, kan de ruimte goed worden geïsoleerd. Door de extra woonruimte, zal de toevoeging van een leefveranda voor een heuse opwaardering zorgen van uw woning. Dat is niet enkel te danken aan de extra vierkante meters, maar ook aan het vernieuwde uitzicht. Door de vele lichtinval en het zicht op de tuin, wordt een verbondenheid tussen binnen en buiten gecreëerd. En dit met het nodige comfort. U kan bijvoorbeeld in een gezellige warmte genieten van de sneeuw.

Meer natuurlijk daglicht in de leefomgeving

Een leefveranda heeft heel wat glaspartijen waardoor u veel natuurlijk daglicht binnentrekt in de ruimte. Gecombineerd met de open ruimte ervaart u allerminst een opgesloten gevoel. Integendeel, een leefveranda zorgt voor een zekere vrijheidsbeleving. Omdat de leefveranda naadloos aansluit bij de rest van de woning, zal het natuurlijk licht ook in de aansluitende ruimtes binnenvallen.

Multifunctionele en naadloze toevoeging aan de woning

Een leefveranda kan heel wat bestemmingen hebben. U kan er de keuken, een kantoor, speelruimte of woonkamer in installeren. Alleszins is het een ontmoetingsplek met veel natuurlijk licht en uitzicht dankzij de vele glaspartijen en open ruimte. Het maakt dat u zich in de leefruimte verbonden voelt met de bredere omgeving. Waar een traditionele veranda aan de woning wordt aangebouwd, is een leefveranda naadloos verbonden met de woning. De buitenmuur van de woning zelf wordt gesloopt en de draagbalken die in de plaats moeten komen, worden professioneel weggewerkt. Op die manier krijgt u één geheel van woning en leefveranda.

woonveranda
Met een woonveranda krijgt u een verlengstuk van uw woning die u het ganse jaar kunt benutten.

Een leefveranda of een traditionele veranda – wat zijn de verschillen?

Een leefveranda is een echte woonveranda waarvan u bij eender welk weer kan genieten. U kan er het ganse jaar in vertoeven en niet enkel als het zonnetje schijnt. Een leefveranda is even goed geïsoleerd als de rest van de woning en is dus een volwaardige uitbreiding van het woonoppervlak. Dat is niet het geval bij een traditionele veranda waarin het in de winter te koud kan zijn en in de zomer te warm omdat deze amper of niet geïsoleerd wordt.

De leefveranda vormt één geheel met de rest van de woning, alles sluit naadloos op elkaar. De traditionele veranda is daarentegen een ‘aanhangsel’ die tegen de woning staat en volledig uit glas bestaat. Het is een aparte ruimte aan het huis, vaak met een licht schuin of plat dak. Het dak van een leefveranda zit daarentegen geïntegreerd in het dak van de rest van de woning en heeft dus een volwaardige dakconstructie. Vaak hebben leefveranda’s een lichtkoepel of -straat. Dat is een groot venster in het dak zodat er ook langs boven licht in de ruimte kan vallen. Evengoed kan het hele dakoppervlak in glas worden gemaakt. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van hoogrendementsglas zodat het er in de zomer niet te warm wordt.

Hoe wordt een leefveranda opgebouwd?

Het belangrijkste in een leefveranda is de beglazing. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen de profielen onder andere uit aluminium, hout of PVC bestaan. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor goed geïsoleerde beglazing zodat u het comfort in de leefveranda niet verliest.

Leefveranda uit aluminium

Aluminium is het meest gekozen materiaal voor het geraamtestructuur van een leefveranda. Aluminium is een licht materiaal en toch bijzonder sterk. Grote overbruggingen zijn hierdoor perfect mogelijk, zelfs met dunne profielen. U kan dus gerust voor enorme glaspartijen gaan zonder afbreuk te doen aan een elegante uitstraling. Daarnaast heeft aluminium erg goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Ook kent het een erg lange levensduur. Het roest niet en de kleur zal niet verbleken door het zonlicht. Schilderen is niet nodig, wat bij hout wel het geval is. Ook is het een onderhoudsvrij materiaal. Af en toe reinigen met wat zeep en een spons is ruim voldoende. Ook belangrijk is dat aluminium inbraakwerend is. Er kan niet geruisloos in geboord worden. Het is te verkrijgen in tal van kleuren en profielafwerkingen. Zo past aluminium bij eender welke woonstijl. Tot slot maakt u met aluminium een groene keuze. Dit product is makkelijk te recycleren.

Hout voor de opbouw van uw leefveranda

Het grote voordeel van hout is dat dit materiaal een warme, authentieke en natuurlijke uitstraling heeft. Het is tijdloos en past bij eender welke woonstijl. Zowel voor een klassieke als strak moderne leefveranda is hout toepasselijk. Hout is stevig. Grote overspanningen die nodig zijn bij grote glaspartijen zijn dus perfect mogelijk. Hout is makkelijk te bewerken. Als u de kleur van de profielen na een tijdje beu bent, kan u het makkelijk overschilderen. Dat is meteen ook een nadeel. Hout moet sowieso om de zoveel tijd behandeld worden. Hier is enig onderhoud noodzakelijk, wat niet het geval is bij aluminium of PVC. Mits het nodige onderhoud, kent hout een lange levensduur. Het isoleert iets minder goed dan aluminium.

Leefveranda in PVC

PVC is een materiaal dat in zowat alle kleuren en uitvoeringen beschikbaar is. Deze kunststof past dus bij elke woningstijl. Bovendien is het relatief goedkoop. PVC is goedkoper dan aluminium of hout, al hangt het ook af van de keuze van de kwaliteit. Bovendien heeft het erg goede thermische en akoestische isolatiewaarden, al liggen deze doorgaans iets lager dan bij aluminium. PVC vraagt amper onderhoud. Af en toe een kleine poetsbeurt is voldoende. Ook is het duurzaam en kent het een lange levensduur. Een veranda in PVC kan tot wel 50 jaar meegaan en het materiaal is recycleerbaar. PVC kan opnieuw worden versmelt.

Goed isolerende beglazing

Een leefveranda heeft erg veel glaspartijen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor goed geïsoleerd glas aangezien de veranda een geheel is met de rest van de woning. Best kiest u voor gelaagd hoogrendementsglas wat drie tot zelfs vier keer beter isoleert dan standaard dubbel glas. Ga voor glas met een zo laag mogelijke U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe minder energie er verloren gaat via het raam. Opgelet: ook de profielen die rond het glas zitten, moeten goed geïsoleerd zijn. Een lage U-waarde zal aan isolatiewaarde verliezen als de profielen errond niet goed geïsoleerd zijn.

leefveranda prijs

Interessante toepassingen voor uw leefveranda

Een leefveranda kan heel wat functies hebben en dus op allerlei manieren worden ingericht. Denk op voorhand goed na welke bestemming u wil geven aan de leefveranda. Zo weet u welke afwerkingen er nodig zijn. Wil u koken in de leefruimte? Dan is een afvoer en elektriciteit noodzakelijk. Of wordt het een bureauruimte of game-kamer? Dan is internet belangrijk.

Kies voor een leefveranda met keuken voor meer ruimte en daglicht tijdens het koken

Vandaag de dag wordt vaak gekozen om de keuken in de leefveranda te plaatsen. Koken in een ‘open space’ geeft een fijn gevoel. Het lijkt alsof u in de natuur aan het koken bent. Het kan zelfs een echte gezinsbelevenis worden. Er is immers voldoende ruimte.

Leefveranda voor een uitgebreidere woonkamer

Liever meer zitruimte in uw woning? Breid de living dan uit met een leefveranda. Een grote, open ruimte biedt heel wat mogelijkheden om de woonkamer in te richten. U kan heel wat mensen uitnodigen zonder ruimtegevoel te verliezen. Bedenk op voorhand of u in de leefveranda vloerverwarming wil of niet. Met vloerverwarming bespaart u ruimte én energiekosten.

Unieke toepassingen voor uw leefveranda: hobbykamer, atelier, kantoor of zelfs binnenzwembad

Naast traditionele functies, kan een leefruimte heel andere invullingen krijgen. Zo kan u er een heus atelier van maken. Schilderen in daglicht, maar toch binnen. Ook andere hobby’s kunnen er hun bestemming krijgen. Evengoed kan u van de veranda een kantoor maken voor uw zelfstandig (bij)beroep. U werkt in huis, maar toch apart in uw kantoor. Of wat dacht u van een binnenzwembad? Zwemmen in de tuin, maar lekker binnen.

Wat mag u verwachten van de kostprijs van een leefveranda?

De prijs van een leefveranda hangt van heel wat factoren af. Zo speelt uiteraard de oppervlakte een grote rol. Wenst u een grote of kleine leefveranda? Daarnaast spelen ook het type dak, het materiaal en de isolatiewaarde van de profielen en het type glas een rol. Gemiddeld moet u voor een leefveranda van zo’n 20 m² met goede isolatie en hoogrendementsglas rekenen op prijzen die schommelen tussen de €25.000,- en €30.000,-. In deze prijs zitten de kosten voor fundering niet in. Het kan namelijk zijn dat er eerst nog gewerkt moet worden aan een stevige fundering alvorens de veranda kan worden gebouwd. Deze grondwerken hebben ook een prijskaartje. Tot slot is er nog de afwerking. Denk aan leidingen, verwarming, airco, zonwerking, de keuze van de vloer, verlichting, enz.

Meer informatie over op: veranda prijs.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Voelt u het kriebelen om uw woning uit te breiden met een open ruimte waarin veel daglicht komt? Dan is een leefveranda zeker iets voor u. Voor deze investering moet u natuurlijk niet over één nacht ijs gaan. Informeer u goed en vraag bij meerdere aannemers een offerte op. Zo kan u prijzen vergelijken en heel wat besparen. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen bij firma’s in uw regio.